Z dyni usunąć pestki, pokroić na półksiężyce, odciąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się usmaży, dodać posiekany czosnek oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Przyprawić ostrą wędzoną papryką. Wlać wywar i mleczko kokosowe, przykryć i gotować do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut).
Dodać masło orzechowe, zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.
Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Andrzejki! A więc dobra zabawa! Ewa odwiedzi restaurację w Zatorze, która...
Polewka po staropolsku warzona...
Tradycyjna zupa na Wielkanoc.
Na mięsie indyczym;-)
Samo zdrowie!