Mięso umyć, osuszyć i naciąć (pokroić w plastry nie docinając jednak do końca). Przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószyć majerankiem.
Cebulę pokroić w krążki, papryki oczyścić i pokroić na kawałki. Włożyć między plastry karkówki (paprykę naprzemiennie – raz czerwoną, raz żółtą).
Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć kapustą kiszoną. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 ½ godziny. Po tym czasie odkryć i zapiec pod grillem (15 minut).
Podawać z ziemniakami w mundurkach.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi szkółkę leśną, gdzie wybierze sobie jakąś sadzonkę...
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...
Na sosie żurawinowym...
W marynacie z musztardy...
25 października to... Światowy Dzień Makaronu!