Tym razem zapraszam na kuchnię fusion – mówi Ewa Wachowicz. – „Fusion” to takie słowo-wytrych, którym określamy potrawy łączące w sobie najlepsze smaki różnych kuchni świata. Bo „fusion” to po angielsku po prostu „połączenie” – wyjaśnia autorka „Ewa gotuje”. W programie pani Ewa zrobi sałatkę z makaronu i kurczaka. – Zacznę trochę nietypowo: od geograficznej prezentacji wszystkich składników. Makaron – kuchnia włoska. Majonez – francuska, bo choć pochodzi z hiszpańskich Balearów, to wymyślił go francuski kucharz. Ananas przywędrował z tropików. Curry to przede wszystkim kuchnia indyjska, sos sojowy orientalna – używany jest na całym Dalekim Wschodzie, choć w zależności od kraju nieco inaczej smakuje. Z kolei kurczak jest prawdziwym światowcem. Gości na talerzach niemal we wszystkich częściach ziemskiego globu… Do fuzji tego wszystkiego dojdzie w jednej sałatce! – zapowiada Wachowicz. Deser będzie europejski: muffiny – tyle tylko, że z tropikalnym bananem w środku.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Kurzą pierś umyć, osuszyć, pokroić w niewielką k ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednol ...