ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 361

OPIS ODCINKA

Tym razem Ewa opowie o potrawie, którą przed laty jadano na ulicach oraz przedmieściach Krakowa. Przygotuje zupę rumfordzką, zwaną też zupą ekonomiczną. Jej pomysłodawcą był niejaki Benjamin Thompson Rumford – Amerykanin mieszkający niegdyś w Bawarii, który postanowił stworzyć strawę w idealny sposób łączącą pożywność z ekonomicznością wchodzących w jej skład produktów. Zupa szybko zyskała popularność i to w wielu krajach, a co ciekawe – gotowano ją zarówno w domach, jak i na targowiskach, a także w specjalnych, ulicznych kuchniach, których zadaniem było karmienie najuboższych. Na danie główne zrobi sznycle. I w tym miejscu należy się wyjaśnienie – zarówno w Krakowie, jak i jego najbliższych okolicach sznycel to nie kotlet, czyli panierowany kawałek mięsa, tylko mielony. Te prezentowane w programie będą bardzo nietypowe, bo z kartofli i kaszanki. Z kolei na deser będą wyśmienite ciasteczka, które powstały w jednej z krakowskich szkół gastronomicznych. Recepturę opracowano dość dawno, bo przepis po raz pierwszy spisano tuż po II wojnie światowej, a wedle niektórych przekazów nawet nieco wcześniej. Wypiek tak przypadł wszystkim do gustu, że współcześnie wiele osób uważa, iż to właśnie te ciasteczka są cukierniczym symbolem miasta.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Zupa ekonomiczna

Pierwowzór "kuroniówki";-)

Sznycle ziemniaczane z kaszanką

Wyglądają jak kotlety, a w środku kartofle i... kiszka;-)

Ciasteczka wyśmienite

Cukierniczy symbol Krakowa!

Wróć do listy odcinków