Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 1 l), przyprawić imbirem, dodać sok z cytryny, przykryć i zagotować.
Przetrzeć przez sito. Z powrotem postawić na kuchence. Posłodzić. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i zagotować.
Podawać z makaronem. Na talerzu udekorować śmietaną i miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę borówkową. Będzie też makaron z indykiem,...
A pierożki z białą kiełbasą;-)
Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)
Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...