Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.
Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.
Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...
Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski;-)
Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...
Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...