Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka wrzucić do robota i zmiksować. Uważać jednak, by nie zrobić mączki – herbatniki powinny być pokruszone, lecz nie zmielone. Przesypać do miski. Dorzucić resztę sypkich składników – wiórki, drobno posiekane orzechy, cukier puder i kakao. Wymieszać, po czym wlać masło, czekoladę i rum. Dodać konfiturę, dzięki której ziemniaczki będą lekko kwaśne. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z powstałej masy utoczyć kulki wielkości orzechów laskowych. Ziemniaczki obtoczyć w kokosie, włożyć do papilotek na muffinki i wstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut. Przed podaniem można przełożyć na paterę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwal ...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Słodzone bananem! Podane z sałatką owocową;-)