
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne, mielone goździki i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.
Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ponad 1 godzinę.
Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce - trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...
Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Z myślą o świętach!
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...