
Przygotować zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3-4 łyżeczki m±ki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać m±kę. Dodać wyro¶nięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni posypać m±k±, przykryć i odstawić do wyro¶nięcia (powinno podwoić objęto¶ć).
Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe czę¶ci. Do jednej dodać kakao, do drugiej herbatę matcha (do trzeciej nic nie dodawać). Wyrobić, aby ciasta zmieniły kolor. Stolnicę podsypać m±k±. Z ciast uformować 3 wałki, następnie skleić je na pocz±tku i zaple¶ć warkocz. Na końcu również skleić, po czym zawin±ć sklejeniem pod spód. Przełożyć na blachę piekarnikow±, wyłożon± papierem do pieczenia. Przykryć i jeszcze raz odstawić do wyro¶nięcia (na około 30 minut).
Przygotować kruszonkę. M±kę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić. Gdy składniki się poł±cz±, zrobić kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce.
Wyro¶nięt± chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonk± (pokruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej). Piec przez około 25 minut w temp. 180 st. C.
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....
Sama słodycz!
Deser w stylu fusion;-)
M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...
Na białym winie!