Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Empanadillas

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny.

Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na oliwie. Wymieszać z serem kozim. Dodać posiekane oliwki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kilka listków świeżego oregano. Wymieszać.

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, ściągnąć skórę i pokroić w równą kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą na purée. Przesmażyć na patelni na oliwie. Dodać pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę oraz kilka poszarpanych listków bazylii.

Zimne ciasto rozwałkować. Wykroić krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Farsz można przełożyć do rękawa - będzie łatwiej nakładać.

Empanadillas usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać na mieszance sałat - z oliwą oraz oliwkami. Salsę nałożyć do oddzielnego naczynia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 203
Ewa gotuje - odc. nr 203

Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...

 

Podobne przepisy

Sos cytrynowy

Cytryny przeciąć wzdłuż na pół, położyć na patelni...

Dip czosnkowy

Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę ...

Sałatka z buraczków i sera koziego

Dawniej panny na wydaniu buraczkami malowały sobie lico...

Kanapki z tofu, rukolą i pastą z suszonych pomidorów

Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...

Wróć do listy przepisów