Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zakamarku silikonowej formy (można użyć foremek do lodu). Odstawić do zamrażarki, by czekolada zastygła. Czynności powtórzyć jeszcze raz (w garnku powinna nam zostać 1/3 czekolady).
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz likier. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek i odstawić do zamrażarki. Gdy zastygnie, nałożyć resztę gorzkiej czekolady i ponownie odstawić do chłodu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem fascynacja lekką kuchnią śródziemnomorską! Ewa przyrządzi szybki...
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...
Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii...
Na włoską nutę...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...