Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka lizaki

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz zimne masło. Wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, dodać żółtko. Składniki wymieszać nożem, po czym wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wykroić krążki – szklanką lub pierścieniem. Na połowę krążków nałożyć powidła (tylko na środek). Przykleić patyczki do szaszłyków. Przykryć resztą krążków. Delikatnie skleić brzegi. Ciasteczkowe lizaki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu posmarować roztopioną czekoladą – z jednej strony. Oprószyć kakao, używając szablonów lub własnoręcznie zrobionych wycinanek z kartonu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 281
Ewa gotuje - odc. nr 281

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę borówkową. Będzie też makaron z indykiem,...

 

Podobne przepisy

Sernik lwowski

Najlepiej smakuje z herbatą i konfiturą truskawkową;-)

Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Intrygujące połączenie soli i słodyczy...

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Tort kryształki

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...

Wróć do listy przepisów