Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Miodownik z budyniem orzechowym

Opis przygotowania

Miód przełożyć do garnka i podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem.

Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 378
Ewa gotuje - odc. nr 378

Odcinek pod znakiem miodu. Ewa odwiedzi pasiekę, gdzie dowie się co nieco...

 

Podobne przepisy

Orzechowiec z masą śliwkową

Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...

Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

Wróć do listy przepisów