Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort miodowy

Opis przygotowania

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować.

Na stolnicę wysypać mąkę (mniej więcej ¾ gramatury podanej w składnikach). Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, wymieszać nożem. Gdy powstaną kluski, ponownie zrobić kopczyk i dołeczek, wlać miód z sodą. Wymieszać, następnie zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki.

Uformować wałek, podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica foremki 26 cm). Piec przez ok. 10 minut w temp. 180 st. C.

Przygotować masę. Śmietanę (4 x 400 g) przełożyć do miski. Wsypać cukier. Uperfumować cukrem waniliowym. Wymieszać. Gotową masą przełożyć upieczone placki (4-5 łyżek na krążek). Obciążyć talerzem lub deseczką. Wstawić do lodówki. Tort jest najlepszy, gdy ciasto nawilgnie.

Zrobić polewę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i kakao. Dodać masło. Wymieszać i zagotować. Po zgęstnieniu odstawić do lekkiego wystudzenia.

Polewę przełożyć na tort. Rozprowadzić. Gdy zastygnie, tort można pokroić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 264
Ewa gotuje - odc. nr 264

Tuż przed Bożym Narodzeniem Ewa zaprosi na zupę grzybową na suszonych podgrzybkach,...

 

Podobne przepisy

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Babeczki z makiem i kokosem

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...

Ciasteczka czekoladowe

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...

Mini szarlotki z kratką

Babeczki z jabłkiem;-)

Wróć do listy przepisów