Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort czekoladowo-kawowy

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Zmiksować z żółtkami. Następnie wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut, w tortownicy o średnicy 24 cm. Wystudzić i przekroić na 3 części.

Jajka ubić z cukrem na parze (co może potrwać około 30 minut). Gdy będą gorące i gęste, odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną jajka. Pod koniec ucierania wlać ekstraktywny napar z kawy oraz spirytus.

Masę podzielić na 3 części. Przełożyć ciasto. Ostatnią częścią masy pokryć górę oraz boki tortu. Dodatkowo boki obkleić mielonymi orzechami. Na wierzchu wykonać napić z płynnej czekolady.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 200
Ewa gotuje - odc. nr 200

W kolejnym programie "Ewa gotuje" mamy jubileusz - to już dwusetny odcinek!...

 

Podobne przepisy

Galaretki na bakier

Z ptasim mleczkiem!

Ciasto z masą ananasową

Biszkopt z kawą cappuccino!

Ciasto z nektarynkami i migdałami

Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...

Babeczki truskawkowe

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...

Wróć do listy przepisów