Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, że można zrobić pyszny, domowy sos...
Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...
Wędzonka na biwak!
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...