Mięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem, mieloną kolendrą oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrobić (powinno odchodzić od miski).
Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kotlety. Obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Serwować z panczkrautem. Można udekorować gałązką tymianku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Z oscypkiem...
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.
Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...