Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w płatkach migdałów i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać na sałacie, w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Liście porwać na talerz, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Polać odrobiną oliwy i ułożyć kawałki ryby.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Smażony i zapiekany;-)
Befsztyk tatarski z... ryby!
Ryby z domowej wędzarni!