Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Wsypać do mięsa. Doprawić majerankiem, tymiankiem, kuminem, kurkumą, solą i pieprzem. Wybić jajka, przecisnąć czosnek. Wsypać kaszę. Wlać oliwę i dobrze wyrobić.
Masę porcjami przełożyć do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Dobrze ubić. Polać oliwą, wygładzić dłonią. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Wstawić do piekarnika z funkcją pary (w zwykłym piekarniku trzeba umieścić na spodzie foremkę z wodą). Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie potrawa znad Sekwany – Ewa ugotuje zupę cebulową....
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Rybę zamarynować: filety pokroić na dużą kostkę, przełożyć do miski, dodać sos teriya ...
Niezwykle delikatny...