Mąkę przesiać do miski. Posłodzić. Dodać żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dorzucić masło, posolić, lekko posiekać i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm). Rozciągnąć dłońmi, rozwałkować małym wałkiem.
Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Wlać syrop spod brzoskwiń. Wymieszać. Wsypać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Odstawić.
Tężejącą galaretkę wylać na wystudzone ciasto (cały czas w formie). Wstawić do lodówki.
Przygotować krem. Schłodzoną śmietanę lekko ubić. Dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić.
Przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałów i listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie potrawa znad Sekwany – Ewa ugotuje zupę cebulową....
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...
Bez glutenu!
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...