Figi naciąć u góry na krzyż i lekko rozchylić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na owoce pokruszyć ser. Polać miodem i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Czekoladę zmrozić, połamać i wrzucić do miksera. Dodać orzechy i ciasteczka. Zmiksować, ale niezbyt drobno.
Na talerzyku rozsypać nieco kruszonki. Ułożyć upieczoną figę. Skropić sokiem z cytryny. Udekorować miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia sezonowość, więc tym razem potrawy inspirowane będą porą roku....
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...
Z ciastem kataifi;-)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...