Udka natrzeć marynatą z oleju, roztartego czosnku i przypraw. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Kapustę pokroić jak na bigos. W garnku rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić kapustę. Wymieszać. Podlać wodą. Na koniec dodać żurawinę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, doprawiając miodem, solą i pieprzem.
Zamarynowane udka przełożyć do gęsiarki i zalać olejem w ten sposób, by były całkowicie zanurzone. Piec przez 3 godziny w temp. 120 st. C. Udko jest gotowe, gdy mięso swobodnie odchodzi od kości, ale przed podaniem trzeba je wyłowić z tłuszczu i zapiec w piekarniku pod grillem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej....
Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...
Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w g ...
Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny pła ...