Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pampuchy z serem i miętą

Opis przygotowania

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić. Do ciepłego mleka wrzucić masło i też odstawić.

Zrobić farsz. Do zmielonego sera wybić jajko. Wsypać cukier i budyń, dodać miękkie masło oraz posiekaną miętę. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Mąkę przesiać do miski, połączyć z zaczynem, wybić jajka. Posolić. Wlać przestudzone mleko z masłem. Wymieszać łyżką, wyrobić ręką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Urwać kawałek ciasta, uformować płaski placuszek, nałożyć farsz i skleić. Ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem (kłaść sklejeniem do dołu). Część bułeczek od spodu oprószyć mąką, ułożyć na ściereczce, naciągniętej na garnek z wrzątkiem. Poczekać chwilę, by pampuchy jeszcze podrosły.

Bułki ułożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Pampuchy ułożone na ściereczce przykryć i uparować.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i borówkami ze słoika.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 308
Ewa gotuje - odc. nr 308

Tym razem w poszukiwaniu tradycyjnych smaków Ewa wybrała się do małopolskiej...

 

Podobne przepisy

Kruche z orzechami

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...

Ziemniaczki z... fasoli

A tak naprawdę z czekolady i fasoli...

Placek gaździny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...

Wróć do listy przepisów