Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Drożdżówka z kruszonką

Opis przygotowania

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowaną masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.

Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimną kruszonką posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 233
Ewa gotuje - odc. nr 233

W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...

 

Podobne przepisy

Placek cappuccino

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...

Placek krucho-drożdżowy z jabłkami

Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...

Ciasteczka orzeszki

Wypiekane w specjalnej, metalowej formie...

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Wróć do listy przepisów