
Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku. Do miseczki wlać sos teryiaki, sok z limonki i miód. Wymieszać. dodać przeci¶nięty przez praskę czosnek, wsypać imbir i ponownie wymieszać. marynat± posmarować filety rybne, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzany ruszt lub patelnię grillow± posmarować olejem kokosowym. Ułożyć kawałki łososia (skór± do dołu) i grillować 4-5 minut. Przewrócić na drug± stronę (po odwróceniu ryba powinna piec się znacznie krócej). Trzeba przy tym uważać, by nie „wysuszyć” łososia – ryba powinna zostać soczysta w ¶rodku i lekko różowa.
Przed podaniem posypać prażonym sezamem – wystarczy na such± patelnię wsypać ziarenka sezamu i uprażyć na złoty kolor. Jako dodatek najlepszy jest ryż.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie kuchni± japońsk±. Gotowanie rozpocznie...
Karkówkę natrzeć czosnkiem przeci¶niętym przez praskę...
Gulasz indyczy z warzywami oraz ¶liwkami z marynaty...
Z piekarnika...
Na stolnicy usypać kopczyk z m±ki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...