
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić. Przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem. Rozgnieść dociskając dnem garnka o średnicy mniejszej niż foremka – w ten sposób, żeby powstał spód do tarty.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Pod koniec dorzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Przełożyć na ziemniaki.
Do śmietany wybić żółtka. Dobrze wymieszać miotełką. Zetrzeć ser – na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelać na boczek z cebulą.
Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C.
Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do krakowskiej kuchni, gdzie zaproponuje...
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...
Filet z piersi w curry;-)
Jeść po krakowsku znaczy tyle, co smacznie i do syta!
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...