Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kotlety mielone z ryżem

Opis przygotowania

Ryż ugotować „na gęsto” i odstawić do wystudzenia.

Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Odłożyć na bok.

Mięso mielone przełożyć do miski. Przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dodać zezłoconą cebulę i ugotowany ryż. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej – nadmiar strzepać.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z sosem pomidorowym. Wystarczy usmażyć posiekaną cebulę, dodać trochę pokrojonego selera naciowego i pokrojone pomidory z puszki (wraz z sokiem). Następnie podgrzać i ew. zmiksować.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 527
Ewa gotuje - odc. nr 527

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do krakowskiej kuchni, gdzie zaproponuje...

 

Podobne przepisy

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Hreczniaki

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...

Pstrąg na sposób morski

Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...

Wróć do listy przepisów