Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Mazurek

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Posłodzić, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Dolać 2 łyżki lodowatej wody. Posiekać nożem. Wyrobić. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 20 minut wstawić do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim spód i boki formy na tartę. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć – kulkami ceramicznymi lub fasolą.

Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec jeszcze przez 15-20 minut.

Cukier trzcinowy roztopić na patelni. Do gorącego karmelu wlać śmietankę. Dodać sól i masło. Wymieszać. Wsypać kakao i wymieszać miotełką.

Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Odstawić, żeby zastygła.

Udekorować prażonym kokosem, blanszowanymi migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową (brzeg można ozdobić kokosem, z żurawiny i migdałów zrobić kwiatki).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 477
Ewa gotuje - odc. nr 477

Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy,...

 

Podobne przepisy

Amerykańskie babeczki

W małej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem

Z rodzynkami... Pachnąca cynamonem!

Francuskie ciasto z jabłkami

Na maśle solonym! Wedle receptury z Bretanii...

Wróć do listy przepisów