Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać imbir, sos sojowy i oliwę. Energicznie mieszać - aż do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Piersi pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1 cm i umieścić w marynacie. Wymieszać bardzo dokładnie, by płyn równomiernie pokrył całe mięso.
Można dodać łyżkę miodu - podczas pieczenia zrobi się chrupiąca glazura. Kto chce może też dać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Uwaga: kurze piersi trzeba zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem (min. pół godziny). Jeśli mięso robimy dzień wcześniej, chowamy je do lodówki.
Paski zabejcowanego kurczaka nabić fantazyjnie na patyczki do szaszłyków (wcześniej dobrze jest namoczyć je w wodzie, co zapobiegnie przepaleniu). Mięso zapiec na złoty kolor - ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kurze piersi można też usmażyć na patelni w oleju słonecznikowym, a latem upiec na ruszcie.
Podawać z ryżem i sałatą lodową z sosem winegret.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz zmierzy...
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić ...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...
Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek...
Dawniej panny na wydaniu buraczkami malowały sobie lico...