Sól uprażyć na suchej patelni. Dodać sezam, wymieszać i na małym ogniu prażyć przez 10 minut. Utrzeć w moździerzu. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Używać jako przyprawy do potraw.
Z awokado usunąć pestkę, łyżką wyjąc miąższ. Pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić gomasio. Obok ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już czterechsetny, jubileuszowy odcinek „Ewa gotuje“! A...
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Dorzucić drobno pokrojony czos ...
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...
Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)
Dzieciaki uwielbiają te placuszki!