Jajka wybić do miski, zmiksować z cukrem, dodać kefir, stopniowo mąkę i sodę. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z olejem - chochelką. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Racuchy można też przygotować z jabłkami i bananem - owoce wystarczy drobno pokroić, wrzucić do ciasta, wymieszać i usmażyć.
Udekorować cukrem pudrem. Podawać z musem jabłkowym. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do miksera, dodać sok z cytryny i cukier brązowy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wrzesień, nowy sezon z Ewą. Tym razem dowiemy się, jak zrobić pyszne pierwsze...
Fantastyczny dodatek do mięs!
Wielkanocny kisz;-)
Kapusta chińska na ciepło;-)
Na jesień i zimę;-)