Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę (lub roztarty) czosnek. Połączyć z mąką.
Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany i cukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Taka kuchnia, jakie czasy… Ponieważ skończył się karnawał, mamy post,...
Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić ...
Z kociołka!
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzuci ...
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...