Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Placek ze śliwkami

Opis przygotowania

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1  i  1/2 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie.

Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 109
Ewa gotuje - odc. nr 109

”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...

 

Podobne przepisy

Brulee owocowe

Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...

Ciasto kruche z orzechami laskowymi

Z polewą czekoladową;-)

Ciasteczka - pierożki

Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...

Wróć do listy przepisów