Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite widelcem i wyrobić. Ciastem starannie wyłożyć natłuszczone foremki do babeczek. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.
Cukier wymieszać z mlekiem w proszku, dodać miąższ zeskrobany z wanilii i wodę. Zagotować i mieszać na małym ogniu (żeby się nie przypaliło), aż powstanie gęsta masa - ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi i powstanie jednolity krem.
Babeczki wyjąć, do każdej nałożyć kajmak, wierzch ozdobić wisienką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dla wszystkich zmęczonych Bożym Narodzeniem i Sylwestrem kulinarny oddech...
Morele, brzoskwinia i gruszka...
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli...