Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny.
Zrobić kruszonkę. Zimne masło wysiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blachę natłuszczoną masłem. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Piec w temp. 200 st. C przez około 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem danie kuchni regionalnej - babka ziemniaczana na żeberkach wieprzowych....
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...
Deser na zimno...