Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypać płatki owsiane i posiekać. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
Na patelni roztopić cukier trzcinowy. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu. Dodać masło i wymieszać. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
Podawać z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na zewnątrz robi się chłodno, warto o siebie zadbać. Można to zrobić...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!