Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Schab sztygarski

Opis przygotowania

Mięso naciąć w ten sposób, by uzyskać jak największy płat. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć słodką papryką, przyprawić solą i pieprzem. Na jednym z brzegów położyć kiełbasę i ciasno zwinąć. Związać dratwą – podobnie jak szynkę.

Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i podlać wodą. Przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać poszatkowaną i podgotowaną modrą kapustę. Zakwasić octem, posłodzić. Dorzucić zimne masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i usmażyć na maśle. Wkroić ziemniaki. Zrumienić, ostrożnie mieszając.

Upieczony schab przełożyć na deskę. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, zahartować i wlać do sosu spod pieczenia. Doprawić solą i pieprzem.

Schab pokroić w plastry. Podawać z sosem, modrą kapustą i bratkartoflami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 356
Ewa gotuje - odc. nr 356

Tym razem Ewa odwiedzi Nikiszowiec, bodaj najbardziej rozpoznawalne osiedle...

 

Podobne przepisy

Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Zawinięte w plastry boczku;-)

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Na Święto Niepodległości i św. Marcina!

Indyk dla dzieciaka

Mięso pokroić na zgrabne paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie poło ...

Kaczka po krakowsku

Przysmak z Galicji!

Wróć do listy przepisów