Batata obrać, ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i rozgnieść widelcem.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z purée z batata. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Wlać olej i wodę, posolić i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie wmieszać do masy z żółtek i batata.
Gofrownicę rozgrzać. Płytki posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i usmażyć gofry.
Podawać z ubitym mleczkiem kokosowym (z cukrem zmiksować tylko gęstą zawartość puszki – bez wody) oraz pokrojonym w kostkę ananasem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Od wielu lat wschodnie sztuki walki, takie chociażby jak kung fu, cieszą...
Obowiązkowa na wielkanocnym stole!
Kruche;-)
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...
Na słodko i na słono!