Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierś kacza w sosie śliwkowym

Opis przygotowania

Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć, nie naruszając mięsa. Z obu stron oprószyć solą, od strony mięsa posypać młotkowaną kolendrą. Przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni – skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż wytopi się cały tłuszcz, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kilka minut.

Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym – tym razem skórą do góry. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C, i piec przez 6-12 minut (co zależy od wielkości filetów).

W tym czasie przygotować sos. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię z kaczym tłuszczem i dusić do miękkości. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiar trzeba odlać. Po chwili wlać wino. Dorzucić suszone śliwki (wcześniej warto je namoczyć w wodzie). Trzymać na ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić miodem. Przyprawić ostrą papryką.

Po upieczeniu mięso odłożyć na 5 minut, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z kluskami śląskimi oraz sosem śliwkowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 288
Ewa gotuje - odc. nr 288

Tym razem Ewa upiecze kremówkę. Właśnie to ciastko jest jednym z najbardziej...

 

Podobne przepisy

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Makaron z patelni

Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...

Wołowina po toskańsku

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Wróć do listy przepisów