Dynię rozkroić, łyżką usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i też pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle (1 łyżka). dorzucić posiekaną cebulę. Zalać wywarem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć i gotować do miękkości.
Kurki usmażyć na patelni na łyżce masła.
Zupę zmiksować na gładki krem. Zakwasić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową. Zabielić zahartowaną śmietaną.
Podawać z kurkami i pesto z pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek zacznie się od zrobienia kremu z dyni Hokkaido. Zupę Ewa...
Świetna do potraw z rusztu!
Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia...
Dodatek do mięs lub sałatek...
Na jesień i zimę;-)