Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Opis przygotowania

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką. Pokroić na kwadraty o boku 12 cm, lekko rozciągnąć w dłoniach i włożyć do kokilek do kremu brûlée lub foremek na muffinki. Spód docisnąć (rogi powinny wystawać na zewnątrz). Ciasto nakłuć widelcem. Kokilki ułożyć na blasze i wstawić na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić.

W tym czasie ugotować gęsty budyń – na mleku. Z ½ l mleka odlać mniej więcej trzecią część. Mleko postawić na gazie, dodać masło. Wymieszać. Do szklanki wsypać budyń i cukier. Dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił. Odstawić do wystudzenia.

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Wstawić do lodówki na kilka minut.

Zimny krem nałożyć do ciasteczek (za pomocą rękawa cukierniczego). Udekorować owocami i miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 278
Ewa gotuje - odc. nr 278

Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się...

 

Podobne przepisy

Ptysie

Na słodko i na słono!

Ciasteczka dwukolorowe

Z kakao i orzechami włoskimi...

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Bezy jak sadzone

Jajka na... słodko? Czemu nie!

Wróć do listy przepisów