Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto dokładnie zważone

Opis przygotowania

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru (np. 40 dag jajek, 40 dag masła, 40 dag mąki i 40 dag cukru).

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy zbieleje, uperfumować skórką otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wybić jajko, dodać trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.

Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście ułożyć śliwki – skórą do dołu. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C (po wbiciu patyczek powinien być suchy).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 196
Ewa gotuje - odc. nr 196

Powszechnie wiadomo, że większość mężczyzn nie jada kalafiora oraz ucieka...

 

Podobne przepisy

Ciasto z polewą marmurkową

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...

Kokosowiec z ananasem

Z nutką egzotyki!

Krem cytrynowy

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...

Buchta

Ciasto drożdżowe z rodzynkami;-)

Wróć do listy przepisów