Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć, podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3), większą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm (foremkę natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą).
Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (przez ok. 2 minuty), aż się zezłocą, ale nie zbrązowieją. Następnie dodać miód i wymieszać.
Na ciasto dać masę orzechową. Na masę pianę ubitą z białek, szczypty soli i cukru pudru. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta - na tarce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut. Dekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gościem specjalnym tego programu będzie Tomasz Czopik – kierowca...
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...
Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...