Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć, podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3), większą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm (foremkę natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą).
Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (przez ok. 2 minuty), aż się zezłocą, ale nie zbrązowieją. Następnie dodać miód i wymieszać.
Na ciasto dać masę orzechową. Na masę pianę ubitą z białek, szczypty soli i cukru pudru. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta - na tarce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut. Dekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gościem specjalnym tego programu będzie Tomasz Czopik – kierowca...
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...
Ciasto drożdżowe z rodzynkami;-)
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...