Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kruche ciasto z gruszkami i czekoladą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać cukier puder. Wymieszać nożem i jak zaczną robić się kluchy, zagnieść kruche ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce do wypoczęcia.

Zimne ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Część większą rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Ponieważ ciasto podczas wałkowania mocno się rwie, najlepiej odpiąć brzeg formy, spód przyłożyć do ciasta, wyciąć krążek, odwrócić na drugą stronę i zapiąć rant. Resztkami wylepić brzegi tortownicy. Dociskając palcem połączyć z ciastem na spodzie formy.

Na ciasto położyć obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki i połamaną na kostki czekoladę. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w temp. 180 st. C przez 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 163
Ewa gotuje - odc. nr 163

Odcinek inspirowany kuchnią włoską, będzie krem z cukinii, faszerowane...

 

Podobne przepisy

Czekoladowe serce i czekoladowe muffinki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...

Ciasto kokosowe bez pieczenia

Na herbatnikach...

Smoothie trójkolorowe

Z malin, szpinaku i jogurtu!

Lody z mascarpone i czekoladą

W stylu włoskiej straciatelli;-)

Wróć do listy przepisów