Golonki naciąć na krzyż, oprószyć solą i pieprzem. Przyprawić tymiankiem i odstawić na chwilę.
Kociołek wysmarować smalcem lub masłem. Na dnie ułożyć skórę z boczku, cały garczek wyścielić liśćmi kapusty.
Do środka włożyć garść kiszonej kapusty. Na kapustę dać garść pokrojonej cebuli, na cebulę pokrojoną w plastry marchewkę, na marchewkę garść pokrojonego w kostkę boczku. Włożyć golonki. Wsypać marchewkę, cebulę i boczek. Przykryć liśćmi kapusty. Zalać piwem. Przykryć, zakręcić i wstawić do ogniska.
Piec przez 2 ½ - 3 godziny.
Podawać z pieczywem (świetnie smakuje z wytrawnym cwibakiem) i kiszonymi pomidorami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Cwibak na słono – czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje“...
Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...
Kultowa potrawa z PRL-u...
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.