
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz zimne masło. Wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, dodać żółtko. Składniki wymieszać nożem, po czym wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wykroić krążki – szklanką lub pierścieniem. Na połowę krążków nałożyć powidła (tylko na środek). Przykleić patyczki do szaszłyków. Przykryć resztą krążków. Delikatnie skleić brzegi. Ciasteczkowe lizaki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu posmarować roztopioną czekoladą – z jednej strony. Oprószyć kakao, używając szablonów lub własnoręcznie zrobionych wycinanek z kartonu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę borówkową. Będzie też makaron z indykiem,...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...
Pełen jabłek...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...