/ Przepisy / Grochówka na żeberkach

Opis przygotowania

Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Przed gotowaniem zmienić wodę w garnku – wody powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Dorzucić żeberka, liście laurowe i gotować przez mniej więcej 1 godzinę.

Warzywa obrać i drobno pokroić. Na dużą patelnię dać łyżkę masła i podsmażyć – najpierw marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Gdy warzywa się zrumienią, dorzucić posiekaną cebulę, a po chwili pokrojony czosnek.

Gdy groch z żeberkami jest już ugotowany, mięso i liście laurowe wyjąć z zupy, a dodać podsmażone warzywa. Doprawić majerankiem i domową mieszkanką przypraw (suszone warzywa, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma i czosnek). Gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Grochówkę podawać z chrupiącymi, maślanymi grzankami, mięsem oddzielonym od żeberek i zieloną pietruszką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 236
Ewa gotuje - odc. nr 236

Nowy sezon programu rozpocznie się bardzo tradycyjnie, bowiem Ewa ugotuje...

 

Podobne przepisy

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Zupa ogórkowa

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...

Zupa meksykańska

Fasolę namoczyć i ugotować. Kolby kukurydzy również ugotować...

Serowa z pulpetami

Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...

Wróć do listy przepisów