/ Przepisy / Chleb czosnkowy

Opis przygotowania

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.

Do miksera wsypać m±kę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.

Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.

Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej m±k±). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszk±.

Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 261
Ewa gotuje - odc. nr 261

Tym razem Ewa pokaże, jak w domowych warunkach upiec chleb. A ponieważ...

 

Podobne przepisy

Bakłażany zapiekane z fet±

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć sol± i gdy po ...

Tarta ze szpinakiem

Na stolnicę wysypać m±kę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem. Gdy zawarto¶ć ...

Bułeczki ma¶lane

Doskonale smakuj± ze szklank± zimnego mleka!

Racuchy a'la Jadzia

Z jajek, kefiru, m±ki, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej ¶mietany. Poł± ...

Wróć do listy przepisów