Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól, ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać – do uzyskania jednolitej masy – i odstawić do lodówki. Tapenadę najlepiej przygotować na dzień przed spożyciem. Podawać z grzankami z bagietki lub ciabaty, ew. ze świeżym pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...
Innymi słowy: demi glace...
Domowa wędlina w szkle...
Jajka wybić do dużej miski i roztrzepać. Dodać sól i cukier, wymieszać. Gdy się rozpu ...
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...