/ Przepisy / Szaszłyki z grilla

Opis przygotowania

Mięso umyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić drobniutko. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, jajko, paprykę, kminek, drobno posiekaną pietruszkę i odrobinę cynamonu. Doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić dłonią na jednolitą masę. Takie wyrabianie musi chwilę potrwać, gdyż tylko wtedy mięso puszcza kleiste soki, dzięki którym kotleciki nie rozlatują się w trakcie pieczenia.

Następnie uformować niewielkie kotlety w kształcie walca - o długości około 5 cm (powinny przypominać palec wskazujący). Pojedyncze kotleciki nabić na patyczki szaszłykowe (drewniane szpikulce wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka minut, by w trakcie grillowania się nie spaliły). Przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, by stężały. Przed pieczeniem na ruszcie posmarować mięso olejem - z każdej strony. Piec na ostrym ogniu przez około 10 minut - obracając co chwilę, by się równomiernie przypiekły. Po tym czasie podnieść ruszt trochę wyżej i zostawić mięso nad ogniem przez około 5 minut.

W domu można przyrządzić takie kotleciki w piekarniku, używając funkcji grillowania (ew. na patelni grillowej lub domowym grillu).

Pomidory i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki. Wrzucić do miski, przyprawić solą i pieprzem, posłodzić, dolać ocet jabłkowy i wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 128
Ewa gotuje - odc. nr 128

Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...

 

Podobne przepisy

Selerowe chipsy

Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...

Sos remoulade

Wszystkie składniki posiekać. Przełożyć do miseczki. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć wa ...

Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Kanapka dla... miejskiego drwala!

Pasztet drobiowy z herbatnikami

Przysmak dla miłośników wątróbki;-)

Wróć do listy przepisów