Ewa / Przepisy / Szaszłyki z grilla

Opis przygotowania

Mięso umyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić drobniutko. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, jajko, paprykę, kminek, drobno posiekaną pietruszkę i odrobinę cynamonu. Doprawić solą i pieprzem, po czym wyrobić dłonią na jednolitą masę. Takie wyrabianie musi chwilę potrwać, gdyż tylko wtedy mięso puszcza kleiste soki, dzięki którym kotleciki nie rozlatują się w trakcie pieczenia.

Następnie uformować niewielkie kotlety w kształcie walca - o długości około 5 cm (powinny przypominać palec wskazujący). Pojedyncze kotleciki nabić na patyczki szaszłykowe (drewniane szpikulce wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka minut, by w trakcie grillowania się nie spaliły). Przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, by stężały. Przed pieczeniem na ruszcie posmarować mięso olejem - z każdej strony. Piec na ostrym ogniu przez około 10 minut - obracając co chwilę, by się równomiernie przypiekły. Po tym czasie podnieść ruszt trochę wyżej i zostawić mięso nad ogniem przez około 5 minut.

W domu można przyrządzić takie kotleciki w piekarniku, używając funkcji grillowania (ew. na patelni grillowej lub domowym grillu).

Pomidory i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki. Wrzucić do miski, przyprawić solą i pieprzem, posłodzić, dolać ocet jabłkowy i wymieszać.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 600 g - wieprzowiny bez kości
  • 1 - cebula
  • 1 - jajko
  • 1 łyżeczka - ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka - mielonego kminku
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki - drobno pokrojonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki - oleju do smarowana kotlecików
  • Sałatka
  • 2 - pomidory
  • 1 - ogórek
  • 1 - czerwona cebula
  • 1 szczypta - cukru
  • 3 łyżki - octu jabłkowy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 128

Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów